ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Η RAFARM αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εταιρείες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με εμπειρία πλέον των 45 ετών στην παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων. Βάσει των πωλήσεών της, η RAFARM κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των γενοσήμων για 9 εμπορικά σήματα (ATC5). Η θετική εξελικτική πορεία της εταιρείας  καταδεικνύεται και από την αξιοσημείωτη ανοδική τάση που παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών του ομίλου RAFARM την τελευταία δεκαετία στην Ελληνική αγορά αλλά και στις εξαγωγικές δραστηριότητες της. Η ανοδική τάση είναι αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης και αφορούν εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών και αναπτύξεις καινοτόμων προϊόντων.

O όμιλος RAFARM, που περιλαμβάνει τις εταιρείες RAFARM ΑΕ, RAFARM UK και VELKA, έχει συνολικά 600 εργαζομένους και κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 107 εκ. ευρώ (2020) και οι εξαγωγές, από το 26% των πωλήσεων το 2018, αναμένεται να φτάσουν το 40% το 2021, δείγμα της έντονης εξωστρέφειάς του ομίλου. Η εταιρεία επενδύει το 7% του κύκλου εργασιών της στην έρευνα και ανάπτυξη. Επενδύοντας συνεχώς στην τεχνολογία και υιοθετώντας τις πιο αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές σε κάθε φάση της παραγωγής, η RAFARM βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης. Τα 10 τελευταία χρόνια η RAFARM παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά μεγαλύτερο από 15%, ενώ ο συνδυασμένος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 5 χρόνια είναι 20%.  Η RAFARM διαθέτοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων, σε όλη την Ελλάδα, αποτελούμενο από έμπειρους και ενημερωμένους επαγγελματίες, δραστηριοποιείται στις περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες και έχει κερδίσει την αναγνώριση της ιατροφαρμακευτικής κοινότητας. 

 Η RAFARM παράγει προϊόντα όλων των φαρμακοτεχνικών μορφών ενώ παρουσιάζει σημαντική εξειδίκευση στον τομέα των οφθαλμολογικών προϊόντων. Με αιχμή την έρευνα και ανάπτυξη δικών της προϊόντων η RAFARM έχει καταφέρει να εδραιωθεί παγκοσμίως σε μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία. H RAFARM διαθέτει μεγάλη γκάμα οφθαλμολογικών προϊόντων τα οποία διατίθενται και στις πέντε ηπείρους μέσω πολλών συνεργασιών με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες. Η δημιουργία το 2010 νέας γραμμής παραγωγής, αξιοποιώντας κάθε σχετική τεχνολογία αιχμής, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της επέκτασης σε νέες αγορές. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η δημιουργία δεύτερης γραμμής παραγωγής οφθαλμικών προϊόντων η οποία θα επιτρέψει στη RAFARM να καλύψει τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εργασιών και να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της συγκεκριμένης αγοράς.

Η RAFARM, είναι η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που έλαβε πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το υπερσύγχρονο εργοστάσιο και το ερευνητικό της κέντρο, το Νοέμβριο του 2017. Η πιστοποίηση αυτή αποτελεί μια επιτυχία μεγάλου βεληνεκούς, σημαντική για τη χώρα μας και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο FDA θεωρείται παγκοσμίως ο οργανισμός με τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις σε προδιαγραφές παραγωγής και ανάπτυξης προϊόντων και πολλές μονάδες παραγωγής τροφίμων και φαρμάκων, διεθνώς, έχουν αποτύχει να λάβουν έγκριση.  Σε συνέχεια της πιστοποίησης από τον FDA, η RAFARM κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ από τα τέλη του 2018 ένα ενέσιμο ογκολογικό προϊόν. Το προϊόν αυτό αναπτύχθηκε από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της RAFARM, παράγεται στη χώρα μας και αποτελεί το 1ο Ελληνικό φαρμακευτικό προϊόν που κυκλοφόρησε στη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου. Στα τέλη του 2019 η RAFARM έλαβε έγκριση από τον FDA και για δεύτερο προϊόν που ανέπτυξε το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας.  Το συγκεκριμένο προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ από το Μάρτιο του 2020, χορηγείται ενδοφλέβια ως συμπλήρωμα της γενικής αναισθησίας για τη διευκόλυνση της τραχειακής διασωλήνωσης και για την παροχή χαλάρωσης των σκελετικών μυών κατά τη διάρκεια μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Το λανσάρισμα του συγκεκριμένου προϊόντος συνέπεσε με της έξαρση της πανδημίας COVID-19 στις ΗΠΑ. Λόγω και αυτής της συγκυρίας το προϊόν αυτό γνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία στην αγορά των ΗΠΑ καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας των κλινικών των ΗΠΑ σε ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα COVID-19. 

 Πρόσφατα έχουν υποβληθεί στον FDA τρεις φάκελοι προς αξιολόγηση, που αφορούν σε στείρα ενέσιμα και οφθαλμολογικά προϊόντα. Η έγκριση αυτών τον προϊόντων αναμένεται εντός του 2021. Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει την εισαγωγή 12 νέων προϊόντων στην επόμενη διετία. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι καινοτόμα, όπως για παράδειγμα οφθαλμικές φαρμακευτικές συνθέσεις πολλαπλών δόσεων για τοπική χορήγηση, απουσία αντιμικροβιακών συντηρητικών, για τα οποία η εταιρεία έχει ήδη κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Επιπλέον, η RAFARM αναπτύσσει πολύπλοκες φαρμακοτεχνικές μορφές (complex drugs), προηγμένα οφθαλμολογικά σκευάσματα (εναιωρήματα, νανογαλακτώματα) χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και εξοπλισμό αιχμής, αξιοποιώντας την εξαιρετική κατάρτιση του ερευνητικού δυναμικού της εταιρείας.

2. Παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης

Η παραγωγική μονάδα της RAFARM στεγάζεται σε τρία υπερσύγχρονα κτίρια, συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ., και είναι εξοπλισμένη με προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό.  Βασική προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και η υιοθέτηση διαδικασιών που πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων. Για το σκοπό αυτό, το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι σχεδιασμένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές GMP (Good Manufacturing Practices) και πιστοποιημένες κατά ISO 14001 και διαθέτουν σύγχρονα συστήματα BMS (Building Management System) για τον έλεγχο και τη διατήρηση σταθερών συνθηκών  θερμοκρασίας, υγρασίας και πίεσης εντός του κτιρίων. 

 Στρατηγικός στόχος της RAFARM είναι να επενδύσει περαιτέρω στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και να επεκτείνει την εξαγωγική της δραστηριότητα. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη ένα ευρύ επενδυτικό σχέδιο ύψους 35 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και θα καταστήσει ικανή τη RAFARM να παράγει φάρμακα ειδικών προδιαγραφών και υψηλής τεχνολογίας. Η ετήσια δυναμικότητα της παραγωγικής μονάδας ανέρχεται σε 400.000.000 ταμπλέτες, 10.000.000 ενέσιμα φιαλίδια, 10.000.000 αμπούλες και 10.000.000 οφθαλμικά προϊόντα.

3. Έρευνα και Ανάπτυξη 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της RAFARM περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέου υπερσύγχρονου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης έκτασης 2000 τ.μ. το οποίο θα περιλαμβάνει εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας για την ανάπτυξη πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών μορφών (complex drugs), ικανότητα την οποία διαθέτουν πολύ λίγα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, παγκοσμίως. Ως αποτέλεσμα, στο νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της RAFARM θα μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικός αριθμός νέων προϊόντων ετησίως, τα οποία θα στοχεύουν κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Το νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης θα μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 150 ερευνητές, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την απορρόφηση κυρίως Ελλήνων επιστημόνων. Η εταιρεία απασχολεί ήδη 570 εργαζόμενους και με το νέο πλάνο επενδύσεων προβλέπεται η δημιουργία 80 επιπλέον θέσεων εργασίας στην επόμενη διετία, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 150 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, αποδεικνύοντας την έμφαση που δίνει στο ανθρώπινο δυναμικό της, ως πυρήνα ανάπτυξης της επιχειρησιακής της δραστηριότητας.

 Παραμένοντας πιστή στο όραμά της για δημιουργία καινοτόμων και αποτελεσματικών φαρμάκων, η RAFARM επενδύει διαρκώς στη φαρμακευτική τεχνολογία και την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα τελευταία 10 χρόνια, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης έχει αναπτύξει με επιτυχία πάνω από 40 προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά, Αυστραλία), ενώ μόνο τα 3 τελευταία έτη έχουν προωθηθεί στην αγορά 18 νέα προϊόντα.. Παράλληλα, η εταιρεία προγραμματίζει την εισαγωγή 12 νέων προϊόντων στο άμεσο μέλλον.

Για την υποστήριξη των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, η RAFARM διαθέτει ένα ολοκληρωμένο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης, με πολύχρονη πείρα και αφοσίωση στην ιδέα της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων. Η ερευνητική ομάδα εφαρμόζει με απόλυτη επιμέλεια τις αυστηρές διεθνείς οδηγίες σε όλες τις διαδικασίες και φάσεις της ανάπτυξης φαρμάκων, όπως η αξιολόγηση προμηθευτών δραστικών ουσιών, η ανάπτυξη και επικύρωση αναλυτικών μεθόδων, η ανάπτυξη φαρμακοτεχνιών μορφών σύμφωνα με τη μεθοδολογία Quality by Design, η παραγωγή παρτίδων εργαστηριακής, πιλοτικής και βιομηχανικής κλίμακας, η διενέργεια μη κλινικών (in vitro) μελετών, η εκπόνηση μελετών σταθερότητας και η εκπόνηση  κλινικών μελετών σε συνεργασία με παγκοσμίου κύρους Contract Research Organizations (CROs). Η υιοθέτηση των παραπάνω ενεργειών εξασφαλίζει τη σύνταξη τεχνικών φακέλων νέων φαρμάκων,  οι οποίοι είναι σε απόλυτη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς νόρμες και οι οποίοι κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους προκειμένου για την απόκτηση αδειών κυκλοφορίας.

 Το νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης θα μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 150 ερευνητές, μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την απορρόφηση κυρίως Ελλήνων επιστημόνων. Η εταιρεία απασχολεί ήδη 600 εργαζόμενους και με το νέο πλάνο επενδύσεων προβλέπεται η δημιουργία 80 επιπλέον θέσεων εργασίας στην επόμενη διετία, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 150 θέσεις που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία τριετία, αποδεικνύοντας την έμφαση που δίνει στο ανθρώπινο δυναμικό της, ως πυρήνα ανάπτυξης της επιχειρησιακής της δραστηριότητας.

 Πέραν των ίδιων, ανεξάρτητων ερευνητικών δραστηριοτήτων της, η RAFARM συνεργάζεται με εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αθηνών, Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων), καθώς και με διεθνούς κύρους ερευνητικά κέντρα (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) σε κοινά ερευνητικά προγράμματα ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, αποδεικνύοντας με έναν ακόμη τρόπο την επένδυσή της στη μεταφορά και το διαμοιρασμό τεχνογνωσίας στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την προσήλωση και τη συνεισφορά της στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων, ποιοτικότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προηγμένων φαρμακευτικών τεχνολογιών.